Wednesday, January 11, 2012

El barco de paper d'en Bernard Moitissier.

Photobucket
Mestre d'aixa de pega, al seu taller amb quaranta-nou fulls de diari i molta cinta adhesiva.




"En cuanto al aspecto moral, necesito un cambio de aires, salir de las Antillas cueste lo que cueste, volver a empezar en otro país, preferentemente en Francia, donde hay mucho dinero y donde podré olvidar la imagen del Marie-Thérèse.
(...)
Apaciblemente sentados en la umbría terraza del patio interior del hotel París, acompañados por las largas conversaciones que sostienen los mirlos y los gorriones, le explico todo esto a mi amigo. Después le he hablado de la solución, la única solución realmente segura que me permitía trasladarme a Francia.
A Adolfo, primero se le ha mudado el color. Después, poco a poco, ha ido fijando su atención. Y, por último, sus ojos se iluminan de alegría, ya que por primera vez desde mi vuelta de Trinidad se da cuenta de que estoy salvado.
Mi idea consiste en construir un barco con papel de periódico extendido sobre un armazón de madera, ligero pero muy fuerte. Esta solución no es tan aventurada como a primera vista parece, pues en Indochina algunos juncos están construídos con láminas de bambú trenzado como una cesta, a las que se les da un baño formado por una mezcla de excrementos de vaca, aceite de madera y resina. Este casco, totalmente estanco pero un poco... flexible, recibe entonces un armazón de madera bastante rudimentario a primera vista (al igual que tras un examen a fondo...).
(...)
Una capa de brea, una capa de papel; otra capa de de brea, otra capa de papel. (Pero antes me ayudarás a darle la vuelta al armazón, quilla al sol.) Tras de veinticinco a treinta capas de papel de periódico tendré un forro bastante fuerte, y acabaré con una última capa de saco de yute, cosida y embadurnada de brea, exactamente igual a como se recubre un kayak. 
- ¡Formidable..., realmente formidable! Un barco de papel que va a atravesar el Atlántico. Sólo tú puedes tener ideas como ésta...
- Desengáñate, es lo más lógico." 

"Cabo de Hornos a la vela". Bernard Moitessier. Editorial Juventud.


El fals Moitessier esguarda l'horitzó.
Fals Moitessier amb l'esguard posat en un horitzó força enfilat.

Després de llegir aquestes línies me'n vaig recordar del fals Moitessier que voltava pel terrat de casa, guaitant la mar de colomars i parabòliques que s'estén fins més enllà de l'horitzó. Aquest Moitessier de pega va gosar de tirar endavant el somni esvaït del Moitessier-Moitessier: construir un barco de paper amb el que creuar l'Atlàntic. Perquè diguem-ho tot, el de veritat al final va arribar a França a bord d'un petrolier en el que va poder enrolar-se abans de fer de mestre d'aixa de paper machè.

Fals Moitessier davant el naufragi.
Naufragi a l'Atlàntic Nord.

Curiosament, la història imaginada va acabar de manera similar a com hagués acabat la de veritat: amb un naufragi, un més entre tants que va patir el meu admirat navegant.

Fals Moitessier davant el naufragi.
Una ombra d'esgarrifor plana sobre la mar...

Després de cada naufragi es torna a encendre la màquina de somnis dins del cap d'en Bernard Moitessier. Va ser amb ell i amb en Joshua Slocum i amb en Vito Dumas amb qui pàgina a pàgina em vaig enamorar encara més de la mar.


Fals Moitessier. Nous reptes.
A las penas, puñaladas...

6 comments:

  1. eu adorei esta série fotográfica.
    as sombras me fascinam.

    ReplyDelete
  2. Moltes gràcies! Va ser sortir al terrat i còrrer contra el sol, que s'amagava tan ràpid...

    ReplyDelete
  3. No m'engreixis que em cuido, Judit...
    :-b

    ReplyDelete
  4. Ho he trobat genial Isidre. Jo també soc un enamorat de la Mar, encara que aquest es trobi en un terrat.

    ReplyDelete
    Replies
    1. La Mar... quin cant de sirena... Un dia m'hi deixaré endur i mai més hi trobaré terra sota els meus peus...

      Delete